Witamy na stronie
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka
Profesor Regina Skorupska-Olędzka (1934-2024)
Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 31 marca 2024 roku zmarła
Pani Prof. dr hab. Regina Skorupska-Olędzka.
Prof. dr hab. Regina Skorupska-Olędzka była absolwentką Akademii Medycznej w Warszawie, w której uzyskała tytuł magistra farmacji (1955 r.). Pracę doktorską pt.: „Badania przyswajalności szczawianu wapnia w doświadczeniu na szczurach” obroniła w 1964 r. Stopień doktora habilitowanego z zakresu badań nad metabolizmem wapnia z uwzględnieniem szczawianu wapniowego uzyskała w 1970 r., a w 1983 roku otrzymała tytuł Profesora nauk farmaceutycznych.
Od początku swojej pracy naukowej Pani Profesor związana była z Katedrą i Zakładem Bromatologii Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego). W latach 1973-1994 pełniła funkcję Dyrektora Instytutu Biofarmacji Akademii Medycznej w Warszawie, a w latach 1978-2003 Kierownika Katedry Bromatologii.
Pani Profesor była wybitnym naukowcem oraz wychowawcą wielu pokoleń farmaceutów. Swoją pracę naukową zaczynała pod kierunkiem Pana prof. dr hab. Stanisława Krauzego. Zainteresowania naukowe Pani prof. dr hab. Reginy Skorupskiej-Olędzkiej koncentrowały się między innymi nad badaniami jakości zdrowotnej żywności; wpływu ksenobiotyków na gospodarkę mineralną ustroju oraz poznaniu procesów wchłaniania składników odżywczych. Dorobek naukowy Pani Profesor Reginy Skorupskiej-Olędzkiej obejmuje ponad 150 publikacji oraz 6 skryptów. Wygłosiła szereg referatów na konferencjach o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym. Była promotorem 250. prac magisterskich i 5. prac doktorskich.
Pani Profesor była wieloletnim członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, członkiem Komitetu Chemii Analitycznej PAN, Przewodniczącą Komisji Analizy Bromatologicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
Pani Profesor Regina Skorupska-Olędzka była niezwykle zaangażowana w działalność na rzecz środowiska farmaceutycznego. Od 1976 r. działała w strukturach Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, pełniąc w latach 1976-1983 funkcję sekretarza generalnego, w latach 1986-2001 – wiceprezesa, a w latach 2013-2017 – skarbnika. Ponadto Pani Profesor była założycielem i członkiem Rady Europejskiej Federacji Nauk Farmaceutycznych (EUFEPS).
W naszej pamięci pozostanie na zawsze Jej ogromna życzliwość i otwarte spojrzenie na świat i ludzi.
Nowe stanowisko w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk popiera działania ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków. Znakowanie żywności wartością odżywczą ma na celu ułatwienie konsumentom dokonywania właściwych wyborów żywieniowych. System Nutri-Score jest dobrowolnie stosowany w kilku europejskich krajach, dlatego budzi większe zainteresowanie niż inne systemy znakowania żywności. Ponadto, coraz szersze zastosowanie tego systemu zainicjowało rozważania nad jego obligatoryjnym użyciem w Polsce. Mając na uwadze prowadzone aktualnie prace naukowe nad udoskonaleniem algorytmu obliczania punktów w systemie Nutri-Score uważamy, że system ten w odniesieniu do wielu produktów spożywczych może stymulować prozdrowotne zachowania konsumentów, ale nie powinien być stosowany obligatoryjnie, ponieważ nadal wymaga modyfikacji w celu możliwie pełnego odzwierciedlenia wartości żywieniowej produktu spożywczego. System powinien być poddany walidacji przez uprawnione do tego instytucje państwowe oraz poddany analizie pod kątem jego zgodności z krajowym
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska – tekst stanowiska.
XV Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Zapraszamy do uczestnictwa w dniu 27 października 2023 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niskokaloryczne środki słodzące – aspekty technologiczne, żywieniowe i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Jubileusz 100-lecia urodzin Pana Prof. dr hab. dr h.c. Stanisława Bergera
Profesor Stanisław Berger – pionier nauki o żywieniu człowieka w Polsce, autorytet międzynarodowy, doskonały wykładowca i organizator środowiska naukowego dotyczącego żywienia – obchodzi 100-lecie urodzin. Profesor Stanisław Berger urodził się w 13 września 1923. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem jubileuszowym, w którym przedstawiono dzieje długiego życia Pana Profesora oraz wywiadem z 2013 r., zamieszczonym w czasopiśmie Sight and Life.
Z okazji jubileuszu, w dniu 14 września 2023 odbędzie się Ogólnopolska Konferencjia Naukowa pod tytułem „Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”. Konferencja organizowana jest przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW na terenie kampusu uczelni. W imieniu organizatorów, serdecznie zapraszamy do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Z okazji obchodzonego przez Pana Profesora urodzinowego święta, składamy serdeczne życzenia dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz satysfakcji z dokonanych dzieł (list gratulacyjny).
- Nowe Stanowisko Komitetu: zasady żywienia dzieci
- Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.
- Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie i zdrowie"
- 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
- Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
- Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"